Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

A Holland Egészségügyi Minisztérium Tudományos Tanácsa a mértékletes szoláriumozás mellett foglal állást

Veldhoven, 2009. december 11. (SRF) – A Holland Egészségügyi Minisztérium Tudományos Tanácsának (Dutch Health Council) állásfoglalása szerint semmi sem szól a mértékletes napozás, vagy szoláriumozás ellen. Az egészségügy és a fogyasztóvédelem tekintetében illetékes holland minisztériumokhoz intézett írásában a tudományos testület a továbbiakban azt fejtegeti, hogy semmiképpen sem lehet határozottan azt mondani, hogy a szoláriumozás növeli a bőrrák kockázatát. A Tudományos Tanács azonfelül erős fenntartásainak ad hangot a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) nemrég hozott döntésével kapcsolatban, amellyel az 1. rákkeltő kategóriába sorolta az UV sugárzást és a szoláriumokat. Az állásfoglalás szerint a tudományos eredmények nem alapozzák meg ezt a besorolást. A magas rangú testület tudósai állásfoglalásukban kifejtik az emberi test megfelelő D-vitamin ellátottságának pozitív hatásait, melynek több, mint 90 százaléka UV sugárzás által a bőrben képződik. „Nagyon pozitív jel, hogy olyan tekintélyes intézmény, mint a Dutch Health Council a napozás hatásainak értékelésénél kizárólag objektívan bizonyítható szempontokat vesz figyelembe és kiegyensúlyozott következtetéseket von le azokból“ – ezekkel a szavakkal kommentálta Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) részéről a Tudományos Tanács állásfoglalását.

A Dutch Health Council Hollandia legjelentősebb egészségügyi tudományos tanácsadó testülete. Tanulmányai, állásfoglalásai és ajánlásai gyakran szolgálnak jogszabályok alapjául.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy Hollandiában működő non-profit szervezet. Célja a mértékletes UV sugárzás emberre gyakorolt hatásairól szerzett legújabb orvostani és tudományos ismeretek feltárása a nyilvánosság előtt.

Utalások:

  • A holland Egészségügyi Tudományos Tanács “Advisory letter UV radiation and sunbeds” című állásfoglalása az SRF weblapjáról tölthető le: www.sunlightresearchforum.eu
  • További információk a holland Egészségügyi Tudományos Tanácsról az alábbi címen olvashatók: www.gezondheidsraad.nl/en

Médiák tájékoztatása:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0)651 358 180
E-mail: info@sunlightresearchforum.eu
Web: www.sunlightresearchforum.eu
szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre