Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére
A cél közös:
A szolárium kultúra fejlesztése

Az elmúlt időszakban sohasem látott szolárium ellenes média kampány indult Európa szerte. A kampány félreértelmezésekre, nem életszerű, drasztikusan eltúlzott mértékekre, szakmailag elfogult, szubjektív szakértői véleményekre, az új kutatási eredményeket figyelmen kívül hagyó alapokra épít. Figyelmen kívül hagyva a mértéktartó használat okozta előnyöket s a többszörösen bizonyított biopozitív hatásokat, tényként állapítja meg, hogy korunk legrettegettebb ellenségével van dolgunk…

Nem tudni, valójában miért indult el ez a jól szervezett támadás a szoláriumipar ellen, de annak hatásai már stúdiószinten is érezhetők. A hazai szolárium stúdiók 30 %-os forgalomcsökkenést, a vendégek részéről pedig idegenkedést, félelmet jeleznek. Az üzemeltetők gyakorlatilag tétlenül nézik, hogy mi zajlik körülöttük. „Ugyan mit csinálhatnék én, egyedül, kis szolárium tulajdonosként?!” – teszik fel beletörődve a kérdést, s várják a csodát. S ha tudnák, hogy a legrosszabb még hátravan!

Szolárium

A szoláriumok üzemeltetését egyre több európai ország köti szigorú szabályokhoz. Ezek a készülékek barnító erejére, a készülékben használt csövekre és a készülékek életkorára is vonatkozhatnak. Magyarországon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatósága (MKEH), az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ANTSZ) és az Egészségügyi Minisztérium (EÜM) is vizsgálódik. A hivatali intézkedéseket sürgeti, hogy az IARC francia rákkutató ügynökség kiadott egy sajtóközleményt, melyben a szoláriumozást az A1-es, leginkább rákkeltő, karcinogén osztályba helyezte. (Ebbe a kategóriába tartozik, sok egyéb közt maga a napfény is…)

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatósága (MKEH) már ki is adott egy közleményt, mely szerint az Európai Fogyasztói Termékekkel Foglalkozó Tudományos Bizottság (SCCP) ajánlásának betartását – ami Magyarországon még nincs honosítva – 2010. január 1-től minden hazai stúdióban ellenőrizni fogja! Az ajánlás szerint a szoláriumok eritémásan súlyozott felületi sugárterhelése nem érheti el a 0,3 W/m2 értéket. (Ez az érték a hivatal vizsgálatai szerint Magyarországon jelenleg kb. 0.8-1.2 között mozog.) Az új szabály betartása esetén tehát a barnulási idő akár 26-34 percre is emelkedne, a barnulási eredmény mégis kevesebb lenne, mint jelenleg. Tehát a vendégnek akár négyszer annyi időt kellene a gépben eltöltenie, s ennek ellenére kevésbé lenne barna.

A Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület legsürgősebb feladatai:

 • médiakampány indítása, a pozitív hatások megvilágításával, a tévhitek eloszlatásával
 • az egészséges mértékek felállítása, a szoláriumozási kultúra megreformálása
 • kommunikációs kapcsolatteremtés a hatóságokkal, jogalkotókkal
 • az egyesületi tagok szolgáltatásainak népszerűsítése

Ezt az ajánlást Európában több ország is honosította már, melyek közül a legelsők között csatlakozott Spanyolországban már bőrgyógyászok is vitatkoznak a törvényhozással a szabályzás létjogosultságáról! Több nemzetközileg elismert D-vitamin kutató, bőrgyógyász professzor tiltakozott, az ajánlás hatásainak megfelelő kivizsgálását követelve.

A negatív médiakampányra reagálva a jogalkotók Európa szerte a fenti ajánlásokat érvényesítették. Ezekben az országokban a szolárium üzemeltetők túl későn kezdeményeztek összefogást: az ajánlást honosította a törvényhozás, így azt visszavonásig be kell tartani.

S hogy mi a helyzet ma Magyarországon? Hazánkban az EÜM és az ANTSZ is foglalkozik a szoláriumok szabályozásának kérdésével. A szoláriumok sugárzásának országos ellenőrzésén kívül, a csőcsere idejének betartatása, a szoláriumok személyzetének hivatalos úton történő képzése és a SCCP ajánlás betartatása lehet a fő téma. Meg nem erősített információk szerint szóba került már a négy évnél idősebb készülékek kivonása is a magyar piacról, mivel az SCCP szabvány szerint speciálisan a készülékekre igazított lámpákat kell fejleszteni, ami a több száz különböző típus esetén véget nem érő feladatnak tűnik.

A Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület célja:

 • a szoláriumozással kapcsolatos tévhitek eloszlatása, az ésszerű és egészséges szoláriumozás és napozás népszerűsítése;
 • a szoláriumozás pozitív hatásait és tulajdonságait megjelenítő médiakampány létrehozása;
 • a hazai szoláriumozási kultúra megreformálása;
 • szakértői kutató csoport létrehozása a szoláriumozás egészséges pozitív élettani hatásai kereteinek megállapítására, az Európai kutatási eredmények integrálása;
 • a szolárium üzemeltetők megfelelő, rendszeres tájékoztatása a szoláriumozással kapcsolatos új kutatási eredményekről, új termékekről, az Egyesület tevékenységéről;
 • a szolárium üzemeltetők és személyzetük képzése, oktatása;
 • a szolárium üzemeltetőkre vonatkozó szabályok ismertetése, terjesztése;
 • a jogalkotókkal és egyéb szakmai szervezetekkel, hatóságokkal való kommunikáció létrehozása;
 • az üzemeltetők közötti szakmai fórum lehetőségének létrehozása.

S végül: a negatív médiakampány hazánkban is befolyásolhatja a jogalkotókat. Éppen ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az észszerűtlen, irreális mértékű használat mellett igenis létezik rendszeres és bőrbarát szoláriumozás! Az előbbi ellen küzdeni, az utóbbit viszont támogatni kell! A D-vitaminhiányban szenvedőknek ugyanis megfelelő segítséget nyújt a kellő mértékű napozás, télen pedig rendszeres és mértéktartó szoláriumozás.

Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert ha a jogalkotók – a negatív médiakampány hatására – hazánkban is a fent említett, túlbiztosított szabályok létrehozását tartják majd a megfelelő megoldásnak, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a többszörösére nőtt villanyszámlát és a drasztikusan csökkenő vendégkört hogyan fogják feldolgozni a hazai stúdiók…

A külföldi szolárium üzemeltetők túl későn kezdeményeztek összefogást: az ajánlást honosította a törvényhozásuk, így nincs mese, azt már be kell tartani.

Magyarországon azonban még nincs késő! Tanulnunk kell a sietve meghozott döntések nyomán keletkezett károkból, de figyelembe kell vennünk az oda vezető utat is! Mert tény, hogy van min javítani… Az egyre nehezebb helyzetbe kerülő stúdióknak erőskezű, elhivatott, hatékony, eredményes segítségre van szükségük.

Vajon létezik olyan szervezet, amely az üzemeltetők és szoláriumozók érdekeit képviseli? Ami a szakma segítségére lehet? Ami egyesíti az üzemeltetők erejét, hogy kellő figyelmet kapjanak szavaik? S ha igen: mi lenne a legsürgősebb feladata? Hogyan lehetne ellensúlyozni a negatív média kampányt? Hogyan lehetne viszszahozni az egészségtudatos vendégeket a stúdiókba? Hogyan lehetne kommunikálni a hatóságokkal, a jogalkotókkal, hogy a szoláriumozók érdekeit is figyelembe vegyék?

A Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület létrejötte minden felmerülő kérdésre egyértelműen megadja a választ. Az Egyesület a szoláriumozók és üzemeltetők érdekeit képviseli. Ez egy olyan szervezet, ahol szakértői csoport létrehozásával, bőrgyógyász és orvos kutatók eredményeinek bemutatásával, megfelelő erejű, tudományos alapokon nyugvó ellenkampány indítását kezdeményezik. Ahol a vendégek egészségét és érdekeit képviselve rendszeres és teljes körű tájékoztatással követik és segítik a jogalkotók munkáját.

A Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület önkéntes alapon, féléves tagsági díj megfizetésével működik. A fenntartáshoz szükséges forrásokat az alapítók saját terhükre vállalják, ezért minden befizetett összeg az Egyesület céljainak megvalósítására, az üzemeltetők érdekeit szolgálja.

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre