Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

Egészséges szoláriumban barnulnak a nap káros sugarai elől menekülők

Tombol a nyár, tűz a nap és nagyon erős, tízes skálán 7,5-ös UV-B-sugárzás van az egész országban. Nem csoda, ha kevesen napoznak és egyre többen más módját választják a barnulásnak: úgynevezett egészséges szoláriumba járnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleménye szerint ilyen mértékű sugárzásnál már 17 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért ajánlott napközben, 11 és 15 óra között kerülni a napozást, és később is fényvédő krémet használni.

Az erős napsütés igen hirtelen jött idén, így a bőrnek nem volt ideje fokozatosan hozzászokni - többen egyből leégnek, ha hosszabb ideig a napon tartózkodnak. A káros UV-B sugárzás azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne napozzunk. Javasolt a fokozatos napozás: aki barnulni szeretne, napozzon keveset, egyszerre körülbelül 15-20 percet. Így kialakul a bőrnek egy alapszíne, ami már bizonyos fokú védelmet nyújt a későbbiekben.

A veszélyes sugárzás miatt azonban egyre többen vannak azok, akik nem merészkednek ki a napra, inkább szoláriumba járnak barnulni. Ez a réteg a szoláriumozók körében teljesen új, kifejezetten egészségtudatos életmódot folytat a napozással kapcsolatban: hetente 5-10 percre járnak el szoláriumozni az újfajta csövekkel ellátott gépekben - hangzott el a Tényekben.

Hogy honnan tudjuk, melyik szolárium egészséges? Európai uniós szabványoknak megfelelő jelzésekkel látják el a szoláriumokat már Magyarországon is a Magyar Szolárium Üzemeltetők Egyesületének tagjai. Zöld matricával jelölik a 0,3 watt/négyzetméteres EU-szabványnak megfelelő és piros matricával az annak nem megfelelő gépeket. A zöld matricás gépeken az egészséges szolárium, a piros matricásokon az ellenőrzött szolárium felirat olvashatjuk - írja a hirado.hu.

Az újfajta szoláriumokban nem lehet leégni, legalábbis azokban nem, melyekben már kicserélték a csöveket az újakra, gyengébbekre, melyek az uniós elvárásoknak megfelelnek. A régi csövek ugyan sokkal gyorsabban, intenzívebben barnítottak, ám sokkal nagyobb veszélyeket tartogattak a bőr számára. Az újabb csövek ezzel ellentétben "egészségesek", nem olyan károsak a bőrre és sokkal szebb, mélyebb barnulást eredményeznek. Egyetlen hátrányuk az, hogy nem lehet majd egy-két alkalommal lebarnulni, ahhoz többször kell eljárni. Ha tovább is tart lebarnulni a jövőben, nem bánjuk, ha mindezt kellemes zene mellett, relaxálva és még egészségesen is megtehetjük a szoláriumokban.

Forrás: http://www.vasnepe.hu

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre