Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

Brit Rákkutató Intézet ajánlásait megváltoztatja

Ne kerülje a napot, de felelősen élvezze azt!

Miután éveken át azt ajánlották az embereknek, hogy ha kimennek a napra, öltözzenek fel, Nagy-Britannia vezető rák szervezete arra készül, hogy megváltoztassa eddigi ajánlásait. A Sunlight Research Forum megmagyarázza, hogy miért.

Menjünk ki a napra

A Brit Rákkutató Intézet azt tervezi nyilatkozni, hogy nem szükséges felöltözni és bekenni magunkat fényvédő krémmel, amikor először megyünk ki a napra, hanem tegyük ki bőrünket a nap sugarainak néhány percig, hogy a szervezetünk D vitamint tudjon termelni.

A napfényvitamin segít megelőzni a krónikus betegségek, mint pl. a rák, a cukorbetegség, a multiplex sclerosis, valamint a csontbetegségek kialakulását. „Ezen a tények és a D vitamin hiány ismérvei hatására, melyek jelenleg is gyakoriak a nyugati országokban, változik radikálisan az egészségügyi ajánlás.” – mondja Ad Brand a független Sunlight Research Forum (SRF)-től.

Leégés megelőzése

Ahelyett, hogy elkerüljük a napot és az egykori tanácsok, hogy a napvédő szereket azonnal használjuk, amikor kimegyünk, most azt tanácsolják, hogy védtelenül tegyük ki a bőrünket a nap sugarainak. Kezdetben néhány perc is elegendő, hogy az UV sugarak hatására bőrünkben D vitamin keletkezzen, de ne okozzon leégést. Brand Gillie-t idézi: Tartózkodjunk a napon 2-3 percig mindkét oldalunkon. Ezt az időt lassan növelhetjük oldalanként legfeljebb 30 percre. Azonban be kell tartani azt a tanácsot, hogy kerüljük a leégést.

A napsütés hiánya

A Brit Rákkutató Intézet új ajánlása összhangban van egyre több olyan ajánlással, melyet nemzetközi tudóscsoportok D vitamin kutatások során készítenek.

Oliver Gillie-t (Health Research Forum) az intézet legádázabb kritikusa azt mondja, hogy hosszú idő óta úgy tűnik, a Brit Rákkutató Intézet elismerte, hogy a figyelmeztetések hibásak voltak, miszerint fedjük be testünket. – állítja Brand. Az új szakértői vizsgálatok Gillie szerint „az Egyesült Királyságban élőknek nagyon nehéz elegendő D vitamint szerezni a napból az megfelelő szint eléréséhez, különösen télen. A tudós hozzáteszi, hogy annyit napoztassuk a testünket amennyit csak lehet, legalább 40 percet 6 napon keresztül egy héten, azonban ha napsütéses napok számát nézzük nyáron, ez lehetetlen.

A fő jellemzők az egészségügyben

Gillie hangsúlyozza, hogy az UV fény sugárzást felelősen kell használni, anélkül, hogy leégnék (bőrünk károsodna). Kevesebb UV fény szükséges a D vitamin előállításához, mint ami már napégést okozna. A bőrrák kialakulásának kockázata leginkább a leégéssel van összefüggésben – mondja Brand.

Az SRF Gillie számításait idézi, aki azt nemzetközi tanulmányok alapján készítette. „A D vitamin probléma megoldására az Egyesült Királyságban a 21. században nagy változást ígért, akárcsak a közegészségért tett lépések a 19. században a tiszta vízzel kapcsolatos rendelkezések és a 20. században a jobb lakhatási viszonyok megteremtése, a tiszta levegő és a dohányzás csökkentésére tett intézkedések.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy Hollandiában működő non-profit szervezet. Célja a mértékletes UV sugárzás emberre gyakorolt hatásairól szerzett legújabb orvostani és tudományos ismeretek feltárása a nyilvánosság előtt.

Forrás: www.sunlightresearchforum.eu

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre