Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

UV fényterápiával a D-vitamin hiány ellen

SRF Sajtóközlemény

Egy kísérleti tanulmány szerint a D-vitamin hiány orvosolható rendszeres UV fénykezeléssel.

Veldhoven, 2011. január 17.(SRF)

A téli hónapokban, amikor az UV sugarak ereje nem elegendő ahhoz, hogy az emberi bőrben elősegítse a D-vitamin termelődést, a szervezet akut D-vitamin hiányban szenvedhet. Azoknak az idősebb, gyengébb egészségű embereknek az esetében, akik kevés időt töltenek a szabadban, a D-vitamin hiány rizikója különösen akut probléma lehet. A „napfény vitamin” hiánya osteoporosishoz, gyakori elesésekhez és esetenként halálos kimenetelő csonttörésekhez, valamint fertőzésekhez és autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

A D-vitamin hiány kezelésére általános módszer D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése. Holland tudósok egy kísérleti tanulmány során más módszert is találtak, amely legalább olyan hatékony, mint az étrend-kiegészítők és ráadásul olcsóbb. Egy idősek otthonában nyolc, alacsony D-vitamin szinttel rendelkező pacienst vontak be a kezelésbe. A hetenként egyszer, nyolc héten keresztül végzett UV fénykezelések majdnem a tudományosan ajánlott minimális szintre emelte D-vitamin szintjüket.

A tanulmányért felelős Victor Chel, a University of Amsterdam orvosi karának tagja szerint – „A tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a D-vitamin hiány hatékonyan kezelhető és megelőzhető rendszeresen végzett UV fényterápiával.” Chel magyarázata szerint ráadásul ez a kezelés kevésbe drága, mint a D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők felírása; továbbá olyan esetekben is hasznos, ha a páciensek már számos gyógyszert szednek. Ez elég gyakori idős korban, amikor az emberek többféle betegségtől szenvednek és korlátozott lehet a beszedhető gyógyszerek mennyisége.

A kísérleti tanulmányban az idősek otthonában élő 8 páciens átlagéletkora 79 év volt – az életkor 71 és 87 év között szóródott. A kísérlet kezdetekor mindegyik résztvevőnek megmérték a D-vitamin szintjét, amely átlagosan 28,5 nano-mol volt literenként (nmol/L), amely jelentősen alatta marad az 50 nmol/L értékű hiányküszöbnek. A páciensek nyolc héten keresztül heti egyszer feküdtek be egy szoláriumba, amelyben a csövek UVB intenzitása 0,5 MED (minimális erythema dózis) volt. A tanulmányt követően a páciensek Dvitamin szintje átlagosan 46,5 nmol/L-re emelkedett. A tudományosan elfogadott átlagosan 50 nmol/L érték elegendő ahhoz, hogy a D-vitamin pozitív hatásai már érzékelhetőek legyenek. 70-100 nmol/L –t tartják az optimális szintnek. A D-vitamin termelést az UV fény stimulálja, 90 %-át a bőrben előállítva.

Forrás: index.hu

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre