Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

Nem napozhatott, majdnem belehalt

A napvédelmet sem szabad túlzásba vinni – legfőképpen ez a tanulsága egy francia kislány és aggodalmaskodó anyukája történetének.

Kiskegyed: 2011. április 28.

Már javában tart a szezonnyitó kampány: úton-útfélen napvédő szerek és tejek vásárlására és állandó használatára buzdító óriásplakátokba, tévéreklámokba ütközünk. Jószerivel egy újságot sem lehet kinyitni anélkül, hogy egy napozókrém hirdetés, jobb esetben egy kisebb tasak minta ki ne esne belőle.

Igen, remélhetőleg ma már mindenki tudja, hogy a nyakló nélküli napozásnak súlyos veszélyei vannak. Bőrünk öregedését, idő előtti ráncosodását okozza. Sajnos évről-évre több a bőrrákos esetek száma. Fenyeget az ózonlyuk, földünk vékonyodó védőhártyáján egyre nagyobb mennyiségben jutnak át a létünket, életünket fenyegető UV-sugarak.

Csakhogy az ész nélküli napvédelem is káros lehet az egészségre. Példa erre a 11 éves francia kislány, Michelle esete, aki éppenséggel a napfény hiánya miatt – angolkóros lett! Pedig ez a betegség ma már a fejlődő országokban is alig fordul elő.

Játszani? Csak napozókrémmel!

A kislány családja a tengerparton él, és édesanyja szó szerint és szigorúan követni próbálta az előírásokat: még akkor is bekente lányát a fehér kulimásszal, ha az csak 10 percre ment le játszani.

Az anya ráadásul biztosra akart menni és a legmagasabb, 50-es faktorszámú krémet használta. Így aztán, mivel a gyerek bőrét gyakorlatilag nem érte napfény, szervezete ennek hiányában nem volt képes a D-vitamint szintetizálni.

A kislány angolkórját véletlenül fedezték fel, miután egy kisebb műtét után képtelen volt rendbe jönni. Folyamatosan fájdalmai voltak és nagyon gyöngének érezte a lábait. Amikor végre rájöttek az orvosok gyengeségének okára – szinte senki sem gyanakodott angolkórra –, utána már egyszerűbb volt a gyógymód. Speciális vitaminkúrával, multivitamin-készítményekkel orvosolták vitaminhiányát, és sikerült elejét venni annak, hogy a betegség súlyosabb változatai kialakuljanak a kislánynál. Az angolkóros beteg csontja gyenge, extrém esetben törések, deformitások jöhetnek létre. Ilyen lehet az O-láb, vagy a súlyos gerincferdülés. A kislány állapota azonban még így sem rózsás: a bal lábát még mindig nehezen tudja mozdítani. Gyakran érzi egész testét gyengének, és kisebb-nagyobb fájdalmai vannak.

Angolkór: ma már csak elvétve

A szervezet a D-vitaminszükséglet 80 százalékát a bőt ért napsugárzás hatására végbemenő kémiai folyamatok révén kapja. Csak 20 százalékot juttatunk be táplálkozással, például halolajok, tojássárgája és máj fogyasztásával. A betegség alig 100 éve még gyakori volt Európában is a rossz táplálkozás, illetve a szmogos iparvárosokban (innen a neve) a kevés napfény miatt.

Az anya belátta

Az édesanya idén januárban a nyilvánosság előtt számolt be különleges történetükről. Ápolónőként nagyon is komolyan vette az orvosoktól hallottakat. Kislánya és annak öccse, a 9 éves Francois imádott a tengerparton játszani, és ő mindig lelkiismeretesen bekente őket napvédő-készítménnyel, és kalapot is nyomott a fejükbe, hogy tökéletes legyen a védelem. Túlságosan tökéletesre sikerült.

Nyáron már védekezni kell!

Az egészségügyiek az eset tanulságaként arra figyelmeztettek: hetente háromszor naponta negyed órát kell eltölteni a napon a déli órákban, mert csak így biztosítható a szervezet megfelelő D-vitaminszintje. Ez persze csak a téli időszakra vonatkozó intelem, tavasszal-nyáron kapunk eleget a napsütésből, olyannyira, hogy „főszezonban” el kell kerülni a napozást délidőben, pontosabban 11 és 16 óra között. A D-vitaminhiány okozta angolkór igen ritka betegség a fejlett országokban, és a trópusokon élő gyerekek sem lesznek angolkórosak, hiszen ott egész évben hétágra süt a nap.

Túl is lehet adagolni!

A D-vitamin a zsírban oldódók közé tartozik. A nap ibolyántúli sugárzásának hatására képződik, és a bőrből jut a szervezetbe. Ha viszont a vitamint szájon át vesszük be, a bélfalon keresztül is fel tud szívódni. A megfelelő csontozat, fogazat kialakulásához szükséges, ezért kisgyermek-korban külön is kapják a gyerekek. Mivel zsírban oldódó, túl lehet adagolni (a felesleget nem választja ki a szervezet, mint mondjuk a C-vitaminnál). Ezért fontos a kicsiknél az orvosi előírás követése. A túladagolás tünetei egyébként: szokatlan szomjúság, szemviszketés, bőrviszketés, hányás, hasmenés, vizelési inger. Leggazdagabb természetes étrendi D-vitamin forrás a halmáj, s a halolajok. Tejben, vajban, tojásban is van, csak viszonylag kevés.

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre