Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

Napsütés hatására turbó fokozatba kapcsolnak a spermiumok

SRF Sajtóközlemény (Veldhoven, 2011. május 19.)

Tanulmányok igazolják, hogy a kellő mennyiségű D-vitamin növeli a spermiumok mozgékonyságát, fürgeségét és a sikeres célba érés esélyeit.

Veldhoven, 2011. május 19. (SRF): Azok a férfiak, akik a napon sütkérezve vagy a szolárium fénycsövei alatt kellő mennyiségű D-vitaminnal tankolják fel szervezetüket, jelentős mértékben növelik hímivarsejtjeik mozgékonyságát, sebességét, sikeres célba érésük esélyeit. Erre az eredményre jutott a Koppenhágai Egyetem tudósainak egyik tanulmánya, amely a D-vitamin spermiumképződésre gyakorolt hatását kutatta.
A felmérés érdekében 300 véletlenszerűen kiválasztott férfi hímivarsetjeinek minőségét vizsgálták meg a tudósok, majd 40 további résztvevő esetében részletes laborvizsgálatnak vetették alá a spermiumokat. Egyúttal mérték a vér D-vitamin szintjét is.
A vizsgálatban részt vevő férfiak csaknem felének túl alacsony, 50 nmol/l alatti volt a D-vitamin szintje, holott a legtöbb szakember által javasolt optimális érték legalább 75 nmol/l. Mozgékonyságukat, fürgeségüket tekintve sokkal jobb teljesítményt nyújtottak azoknak a férfiaknak a hímivarsetjei, akiknek magasabb volt a D-vitamin szintjük. A D-vitamin hiányban küszködő férfiak esetében ellenben az egészséges spermiumok száma is jóval alacsonyabb volt megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező társaikénál. Szervezetük kálcium felvevő képessége éppolyan gyenge volt, mint a női petesejtbe való behatolás szempontjából igen fontos akroszóma-reakció. A laborvizsgálatok hasonló eredményre jutottak.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet, melynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatása terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Tanulmány:

Martin Blomberg Jensen et al. (University Department of Growth and Reproduction, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark): “Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa”; in: Human Reproduction, 22 March 2011

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0)651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu
www.sunlightresearchforum.eu

(Martin Blomberg Jensen et al. (Növekedéssel és humán reprodukcióval foglalkozó egyetemi tanszék, Rigshospitalet, Dánia, Koppenhága): “A D-vitamin pozitívan befolyásolja a spermiumok mozgékonyságát és növeli bennük az intracelluláris kálcium koncentrációját”; megjelent a Human Reproduction c. szakfolyóiratban 2011. március 22-én.)

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre