Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

ESA Sajtóközlemény

A bőrrák kockázata és a szolárium használat között nincs ok-okozati összefüggés

Tudományos kutató kifogásolja a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) tisztességtelen vizsgálati metodikáját – az IARC jelentése hibás, mert nem vette figyelembe a különböző bőrtípusokat

Brüsszel, 2010. március 31. (ESA) – William B. Grant, a világ legnevesebb D-vitamin kutató-inak egyike igen kemény kritikával illeti a módszert, amelyet a Nemzetközi Rákkutató Ügy-nökség (International Agency for Research on Cancer - IARC) alkalmaz a szolárium haszná-lat és a bőrrák kockázata közötti összefüggéssel foglalkozó vizsgálatainál. „Az IARC egy úgynevezett meta-analízishez összesen 19 tanulmányt vett alapul, és az adatok kiértékelése után arra a következtetésre jutott, hogy a 35 év alatti korcsoportnál kapcsolat van a szolárium használat és a bőrrák kockázata között. Ebből a 19 tanulmányból öt olyan emberekre vonatkozik, akik az egyes bőrtípusba tartoznak. Mivel ennél a bőrtípusnál genetikailag na-gyobb annak a kockázata, hogy bőrrákos megbetegedések forduljanak elő, ennek a lakos-ságcsoportnak már eleve nyomatékosan azt tanácsolják, hogy kerüljék a napozást – akár a szoláriumban, akár a szabadban. A módszertanilag korrekt munkához ezt a csoportot külön kell vizsgálni. Ezt az IARC teljesen nyilvánvalóan elmulasztotta”, magyarázza William B. Grant. Ha elvégzik ezt az elkülönített vizsgálatot – folytatja Grant –, akkor nem adódnak ok-okozati összefüggések a szolárium használat és a bőrrák kockázata között.

Egy, a „Dermato-Endocrinology” c. szakfolyóiratban megjelentetett tanulmányban Grant részletesen bemutatja az IARC inkorrekt vizsgálati módszerét.

A European Sunlight Association (ESA) a szolárium-iparág európai csúcsszervezete. Az ESA jelenleg 30 országos szövetséget és vállalatot képvisel 17 EU-tagországból, Norvégiából, Svájcból, Oroszor-szágból és az USA-ból. Az ESA székhelye Belgiumban van.

Útmutatás:
A „William B. Grant: Critique of the International Agency for Research on Cancer’s meta-analyses of the association of sunbed use with risk of cutaneous malignant melanoma, Dermato-Endocrinology 1:6, 1-7; 2009. november/decemberi száma“ cikk összefoglalása a www.europeansunlight.eu ESA-weboldalról letölthető.

Forrás: www.europeansunlight.eu
szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre