Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

A lényeg a mértékletesség

Nem indokolt a napozás és a szolárium teljes tiltása egy bőrgyógyász szerint. Nagy Zsuzsanna a Független Hírügynökségnek szerdán, a Magyar Szolárium Üzemeltetők Egyesületének tájékoztatója után elmondta: bőrtípustól függően télen és nyáron is szükség van fényhatásra, a lényeg a mértékletesség, az, hogy „ne akarjunk nagyon lebarnulni, csak kicsit”.

A szakember elmondta: a bőrgyógyászok eddig azt tanácsolták, hogy télen ne szoláriumozzanak az emberek, nyáron pedig egyáltalán ne napozzanak. Holott a fényhiány is okozhat például hormonproblémákat, a közérzet is romlik, nem beszélve arról, hogy az UV-sugarak hatására a bőrben képződő D-vitamint nem lehet gyógyszerrel pótolni. Épp ezért Nagy Zsuzsanna szerint az 1-es bőrtípushoz tartózók kivételével mindenki menjen, ha rövid időre is a napra, vagy szoláriumba. Hozzátette: kora délelőtt, illetve délután pár percig még naptejet se használjanak, mivel ez az UV védelem miatt a D vitamin képződést is megakadályozhatja.

A bőrgyógyász felhívta a figyelmet arra is, hogy a legújabb vizsgálatok szerint a melanoma, a leghalálosabb bőrrák kialakulása nincs összefüggésben a sugárzással. Ezt bizonyítja az is, hogy a melanoma miatti bőrelváltozások akár olyan helyeken is feltűnhetnek, amelyet soha nem ér nap, például a talpon. Igaz, egy másik rosszindulatú bőrelváltozás, a bazalioma valóban egy élet alatt összeadódó sugárzás miatt alakul ki. Az idősebb korosztály sok tagja küzd ezzel. Viszont a bazalioma a melanomával ellentétben a legritkább esetben okoz áttétet, csak a bőrt érinti és kezelhető - tette hozzá.

A szolárium üzemeltetők szerdai közleménye szerint a tudományos fejlődésnek köszönhetően a szolárium-technika képessé vált a megfelelő erejű és összetételű, kontrollált fény előállítására. Ezen kívül az unió is elfogadta azt a technológiai korlátot, amely mellett szoláriumozni lehet.

Forrás: http://www.lanchidradio.hu

További megjelenések a sajtótájékoztatóval kapcsolatban

http://www.wellnesscafe.hu

http://atv.hu

http://www.egycseppfigyelem.hu

http://www.egycseppfigyelem.hu

http://www.egeszsegkalauz.hu

http://divany.hu

http://www.boon.hu

http://www.hirtv.hu

http://www.hirszerzo.hu

http://www.gyogyhir.hu

http://www.estihirlap.hu

http://www.erdon.ro

http://weborvos.hu

http://www.rtlklub.hu

http://napimuffin.blog.hu

http://medizona.hu

http://www.lazapipa.hu

http://www.klubradio.hu

http://infovilag.hu

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre