Bejelentkezés tagok részére

A szolárium stúdiók vasárnapi nyitvatartásáról

Kedves Szolárium Üzemeltetők!

Az elmúlt időszakban bizonyára Ti is értesültetek a kereskedelemben március közepén bevezetésre kerülő vasárnapi zárvatartási kötelezettségről. Az alábbiakban szeretnénk információt nyújtani arról, hogy ez miként érintheti a szolárium üzemeltetők tevékenységét.

2015. március 16-án életbe lép a 2014. évi CII. törvény, amely a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzést szabályozza. A törvény 1.§-a így szól:

1. § (1) E törvény hatálya - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, függetlenül attól, hogy e tevékenységet állandó jelleggel vagy esetenként, állandó, vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.

A törvény tehát a kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat érinti, a szolgáltatást végzők – köztük a szoláriumok – továbbra is nyitva lehetnek, az alábbi feltételekkel:

Vasárnap csak akkor lehet szolárium kozmetikumokat eladni, ha a vendég szoláriumozik és a megvásárolt krémet kibontja, egy részét/egészet felhasználja (magára keni). Ha a vendég csak krémet vásárol, anélkül, hogy a szoláriumszolgáltatást igénybe venné, az kiskereskedelmi tevékenységnek minősül, és a törvény külön, az alábbiak szerint rendelkezik a nyitvatartás feltételeiről:

Amennyiben a tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, vagy annak családtagja, társas vállalkozás esetén pedig a tulajdonrészesedést legalább 1/5 részben (20%) birtokló tulajdonos végzi a vendégek kiszolgálását, akkor megengedett a termék (pl. szolárium kozmetikum) szolgáltatás igénybe vétele nélkül történő eladása. Azaz abban az esetben például, ha csak azért tér be az üzletbe valaki, hogy vásároljon egy flakon krémet (pl. ajándékba), de nem használja a szoláriumgépet és fizetést követően távozik. Ez a rendelkezés csak arra az üzletre vonatkozik, amelyek árusítótere nem haladja meg a 200 négyzetmétert.

A törvényben foglalt rendelkezések betartásának ellenőrzését a fogyasztóvédelmi hatóság végzi, és a fogyasztóvédelmi törvényben foglalt jogkövetkezmények alkalmazása mellett a rendelkezést megsértő üzletet annak ideiglenes bezárásával sújthatja.

Az NGM állásfoglalása a szolárium stúdiók vasárnapi nyitvatartásáról.

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_close() in /usr/www/sunsystem/mszue/mszue.eu/httpdocs/include/sql.php:13 Stack trace: #0 /usr/www/sunsystem/mszue/mszue.eu/httpdocs/index.php(726): adatbazis_disconnect() #1 {main} thrown in /usr/www/sunsystem/mszue/mszue.eu/httpdocs/include/sql.php on line 13