Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

A napfényvitamin megelőzi az influenzát

Sunlight Research Forum (SRF) Sajtóközlemény

Tanulmányok eredményei bizonyítják: a szervezet D-vitaminnal való ellátása az influenzajárványok kitörését és lefolyását befolyásoló döntı fontosságú tényezık egyike.

Veldhoven, 2010. december 9. – A szervezet D-vitaminnal való ellátása az influenzajárványok kitörését és lefolyását befolyásoló döntı fontosságú tényezık egyike. Norvég tudósok vonják le ezt a következtetést az „International Journal of Infectious Diseases“ címő szakfolyóiratban most közzétett, influenzajárványokkal foglalkozó tanulmányukban. A tanulmány szerint a csökkenı napfény folytán kialakuló alacsonyabb Dvitamin szint miatt influenzajárványok idején növekszik a fertızések és elhalálozások aránya. Különösen drasztikus az elhalálozások arányában mutatkozó különbség az egyes évszakok között: a „téli D-vitamin hiány idején“, amikor a napsugárzás túl gyenge ahhoz, hogy bekövetkezzen a bırben lezajló megfelelı D-vitamin szintézis, 20 – 600-szorosára növekszik a halálesetek száma.

„A D-vitamin antibiotikus hatású és erısíti az immunrendszert. A napfény ultraibolyasugárzásának hatására a bırben keletkezik. A téli hónapokban, amikor a napállás túl alacsony ahhoz, hogy bekövetkezzen a megfelelı D-vitamin szintézis, csökken a D-vitamin szint a szervezetben. Ennek következtében a „napfény-vitamin“ nem tudja kellı mértékben kifejteni a szervezetre gyakorolt védı hatását“ – ezekkel a szavakkal magyarázza az összefüggéseket Johan Moan, az Oszlói Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzıje.

Az Oszlói Egyetem tudósai tanulmányukba bevonják azokat az adatokat, amelyeket Svédországszágban, Norvégiában, az USA-ban, Szingapurban és Japánban győjtöttek az ottani influenzajárványokra vonatkozóan és hónaponként összehasonlítják a fertızések és elhalálozások arányát a napfény ultraibolya-sugárzásának erısségével.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy Hollandiában mőködı non-profit szervezet. Célja a mértékletes UV sugárzás emberre gyakorolt hatásairól szerzett legújabb orvostani és tudományos ismeretek feltárása a nyilvánosság elıtt.

Utalás: „Asta Juzeniene, Li-Wei Ma, Mateusz Kwitniewski, Georgy A.Polev, Zoya Lagunova, Arne Dahlback, Johan Moan: The seasonality of pandemic and non-pandemic influenzas: the roles of solar radiation and vitamin D“ címő tanulmányának összefoglalója letölthetı az SRF weblapjáról: www.sunlightresearchforum.eu

Sunlight Research Forum (SRF)

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre