Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

A lebarnult bőr nem utal bőrkárosodásra

A pigmentáció az emberi test természetes reakciója a napsugárzásra a túladagolás megelőzése érdekében.

Veldhoven, 2011. március 31. (SRF)

Megérkezett a tavasz, a napsütés szabadtéri időtöltésre és napozásra csábít. A korábbi, a napozástól jobbára eltiltó tanácsok miatt elbizonytalanodva azonban néhányan azt a kérdést teszik fel maguknak: A lebarnult bőr valóban bőrkárosodásra utal? Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) képviselője szerint a válasz NEM, sőt a bőr pigmentációját az emberi szervezet védekezésül használja a túlzott napsugárzás ellen. Hasonlóan az izzadáshoz, amellyel a szervezet megakadályozza a testhőmérséklet túl magasra emelkedését, a barnulás ugyanúgy a test védekező mechanizmusa.”

Ad Brand folytatja: „Egyfelől az emberi testnek szüksége van napfényre, hogy elegendő mennyiségű D-vitamint tudjon termelni, melynek előállítása 90%-ban a bőrben történik.”

UV-fény hatására. Másrészt az is igaz, hogy a túlzott UV-fény bőrpírt eredményezhet, károsítva a bőrt és növelve a bőrrák kialakulásának kockázatát. Mérsékelt égövi országokban a ‘barnulási’ mechanizmus tulajdonképpen segíti a bőrt a védekezésben, hogy a különböző évszakokban és földrajzi területeken előforduló különböző intenzitású napsugárzáshoz alkalmazkodni tudjon. Ezért a napbarnított bőr kétség kívül az egészséget jelzi” – mondja Ad Brand, hangsúlyozva, hogy a napfény teljes kerülése éppen annyira értelmetlen, mint túlzottan sok időt tölteni a napon. “Sokkal inkább ajánlott mértékkel élvezni a napfényt, hogy részesülhessünk létfontosságú pozitív egészségügyi hatásaiból, ugyanakkor segítségével számos betegséget kerülhetünk el.”

szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre