Szakmai összefogás az egészséges szoláriumozásért!
Bejelentkezés tagok részére

Szoláriumok: kisebb sugárzás, tartósabb barnaság

Zöld matricát kapnak az EU-szabványoknak megfelelő gépek.

Európai uniós szabványoknak megfelelő jelzésekkel látják el gépeiket a jövőben a Magyar Szolárium Üzemeltetők Egyesületének tagjai - hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet a szoláriumozással kapcsolatos változásokról, szokásokról és a D vitamin szerepéről tartottak Budapesten.

Kovács Zoltán, a Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület elnöke közölte: a jövőben zöld matricával jelölik a 0,3 watt/négyzetméteres EU-szabványnak megfelelő és piros matricával az annak nem megfelelő szolárium gépeket. A zöld matricás gépeken az egészséges szolárium, a piros matricásokon az ellenőrzött szolárium felirat olvasható. Elmondta, hogy az ilyen mértékű sugárzás egy balatoni júliusi, augusztusi nap fényének felel meg. Véleménye szerint új szokások jönnek majd létre, a gyors barnulás helyett a relaxálás és pihenés fogalma kötődik majd a szoláriumhoz. A leégés helyett a szoláriumba rendszeresen látogatónak mélyebb, tartósabb barnulásban lesz része, ám nem lesz lehetősége arra, hogy egy-két alkalom alatt barnuljon le. Az UV-sugarak hatására a bőrben képződő D vitamin elsődleges szerepe, hogy ellássa a szervezetet kalciummal - hangsúlyozta Balla Bernadett biológus. Ha a szervezetben megfelelő a D vitamin szint, akkor a kalcium felszívódása 30-40 százalék. A D vitamin hiánya egyebek mellett a csontritkulás, egyes izomgyengeségek, a szív-és érrendszeri, valamint az influenzajellegű megbetegedésekért felelős. Az élelmiszerek közül a tőkehalmáj tartalmazza a legtöbb D vitamint, de található az olajos halakban, vajban, sajtban és a tojásban is. A magyar lakosság 70 százaléka D vitaminhiányos a téli időszakban, nyaranként ez 30-50 százalék - mutatott rá. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy "fényre szükség van", bár a bőrgyógyász szakma álláspontja az, hogy inkább ne menjenek az emberek szoláriumba. Személyes véleménye az, hogy a bőrtípusnak és az egyéni adottságoknak megfelelő mértékletes szoláriumozás, napozás szükséges. Hozzátette: a melanóma kialakulása nem egyértelműen hozható összefüggésbe a fényterheléssel, a bazalióma viszont igen.

Vissza kell nyerni az emberek bizalmát - mondta Piszker Attila, a Magyar Szolárium Üzemeltető Egyesület Stratégiai Döntéshozó Testületének tagja, hozzátéve: az EU szabványnak megfelelő sugárzás lehetővé teszi a biztonságos napozást, s a hálózat összes tagjánál jól látható helyen van a zöld matrica. Terveik szerint a szoláriumok munkatársai egyénre szabott szolárium programot állítanak majd össze a vendégeknek. 2008 szeptembere és 2009 decembere között az Európai Bizottság által támogatott szoláriumakció keretében 10 uniós országban folytattak ellenőrzéseket. A magyarországi szoláriumok 96,5 százaléka nem felelt meg a sugárzás erősségére vonatkozó 0,3 watt/négyzetméterben maximalizált európai uniós szabványnak. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) kereskedelmi és piacfelügyeleti hatósága 28 helyszínt vizsgált - közölte februárban Cserti Istvánné, az MKEH piacfelügyeleti osztályának vezetője. A szoláriumokra vonatkozó uniós szabványt Magyarországon 2009-ben vezették be, korábban a berendezések UV-sugárzás kibocsátását nem szabályozták. A sugárzás szintjének csökkentése azért került a középpontba, mert növekszik az aggodalom a bőrrákos megbetegedések miatt. Egy tavaly közzétett tanulmányban nemzetközi szakértők a rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a szoláriumot és az UV-sugárzás minden egyéb fajtáját. A Lancet Oncology című orvosi folyóirat online kiadásában közzétett elemzés húsz korábbi tanulmány megállapításait összevetve leszögezte, hogy a harminc év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal ugrott meg a bőrrák kialakulásának kockázata.

Forrás: weborvos.hu
szolárium használati tanácsok

Feliratkozás hírlevélre